Actief op Texel

Er is zoveel te doen voor de actieve Texel-bezoeker. Het is te veel om op te noemen. De website www.texel.net heeft alles op een rijtje gezet: https://www.texel.net. Onze favoriete wandeling gaat dwars door natuurgebied De Muy. Als je door het centrum van De Koog rijdt en het dorp aan de noordkant over de Boodtlaan (die overgaat in de Ruigendijk) verlaat, zie je op een zeker moment aan je rechterhand garage Nagy liggen. Ga daar iets voorbij en neem de straat naar links, richting het strand. Na 80 meter zie je aan je linkerhand een klein grasveldje waar je je auto kunt neerzetten. Ertegenover, aan de andere kant van het straatje, bevindt zich een hek. Daarachter loopt een pad naar het noorden, richting De Slufter en de vuurtoren. Neem dat pad en blijf een paar kilometer noordwaarts lopen, desnoods bijna tot de Slufter. Op een zeker moment passeer je in de langgerekte vlakte een markant dennenbosje, dat het Oorlogsschip wordt genoemd. Op deze plek grazen vaak zwarte oerrunderen. Kijk goed om je heen, want een mooier duingebied tref je op Texel niet aan. Overal waterplassen, lepelaars, blauwe reigers, aalscholvers, blauwborsten, oerrunderen en onaangetaste steile hellingen met zeldzame roze bloemetjes en verschillende soorten orchideeën, waaronder de vroegbloeiende harlekijn.

Vind dan ergens je weg naar het strand, dwars door de duinen. Dat is nog wel even zoeken, want het is vaak onherbergzaam terrein. Je kunt ook helemaal doorlopen naar De Slufter en daar richting het strand lopen, maar dat is weer een stuk verder. Vervolgens loop je over het strand terug tot je achter een duin het paviljoen van Strandpaal 21 (http://www.strandpaal21.nl) niet liggen. Als je daar bent aanbeland ben je beslist toe aan een lekkere lunch, warme chocolademelk of Texels bier. Daarna loop je over het verharde pad landinwaarts en merk je dat je vlakbij de plek bent waar je de wandeling bent begonnen.

Een andere favoriete wandeling onderneem je vanuit onze huisjes. Je loopt de Pelikaanweg af, maar vlak voordat je het bos uitkomt, zie je rechts een ijzeren hek. Ga daar in en loop het pad af langs een watertje. Op een zeker moment kom je op open terrein, je passeert enkele ezels en in de verte zie je een paardenmanage. Je loopt achter het Maartenshuis langs, dat is een wooncomplex voor jongeren met het Syndroom van Down. Loop even bij hun winkel annex lunchroom De Windroos met eigengemaakte producten binnen. Het adres is Ruijslaan 81, De Koog. Uiteindelijk beland je weer op de Ruijslaan. Tegenover het noordelijkste parkeerterreintje van het Maartenshuis gaat een paadje naar links de duinen in. Let goed op, want het paadje is moeilijk te zien. Beklim dan de enorme duinrug waar je tegenaan loopt en geniet van het ongelofelijke uitzicht over de duinen en de Noordzee. Op deze plek gingen wij vroeger altijd met onze jonge kinderen picknicken en vooral verstoppertje doen. Daal af naar het strand en loop dan zuidwaarts naar het gezellige paviljoen van Strandpaal 17 voor een versnapering. Vervolgens ga je over de weg landinwaarts tot het ijzeren hek tegenover de ingang van Ecomare. Ga door het hek en neem het pad. Na een paar honderd meter passeer je het eenzame beeld van de schrijver Jac. P. Thijsse, een van de grondleggers van de Nederlandse natuurbescherming en beroemd vanwege zijn prachtige teksten in de klassieke Verkade-albums en zijn vele geweldige natuurboeken. Thijsse koesterde een grote liefde voor het eiland. Loop dan verder door een stukje bos en op een zeker moment zie je aan je rechterhand weer een hek en ben je terug bij de Pelikaanweg. Vanaf dit punt is het nog maar vijf minuten lopen terug naar de huisjes.

Verder is Texel natuurlijk fietseiland par excellence. Texel is door de grote verscheidenheid aan landschappen een veelzijdig gebied ideaal om per fiets te verkennen. Het eiland beschikt over een uitgebreid netwerk van maar liefst 140 kilometer fietspad, de hoogste dichtheid van heel Nederland. De fietspaden liggen langs de belangrijkste verbindingswegen en voeren langs de mooiste plekjes. Zo zijn er fietspaden naar de stranden, door het Nationaal Park Duinen van Texel en langs de hele Waddenzee. Hier hoor je niets meer dan vogels en het klotsen van de golven.

Texel heeft een netwerk van de bekende fietsknooppunten. Het aantal knooppunten is overzichtelijk: 57 stuks. Informatiepanelen met een netwerkkaart staan verspreid over het eiland. Niet op elke kruising van knooppunten dus, maar dat is hier ook niet nodig. Op de infopanelen kunt u heel gemakkelijk uw eigen route uitstippelen. U volgt daarna gewoon de bordjes van knooppunt naar knooppunt. Ook op de kaart van Texel van de VVV staan de knooppunten aangegeven.