Strand van Texel

De stranden op Texel zijn heel breed, schoon en natuurlijk prachtig. Texel heeft in totaal maar liefst 30 kilometer strand. Aan de Noordzeekant de westelijke kant van het eiland – mag je bijna overal zwemmen. Alleen tussen paal 31 tot 33 is zwemmen verboden in verband met sterke stroming. In de zomermaanden zijn er bij veel strandslagen badmeesters aanwezig.

Op het strand van Texel is veel te doen. Natuurlijk kun je er relaxen, zwemmen en zonnen. Maar een lange strandwandeling is natuurlijk ook een echte aanrader. Je kunt er ook vliegeren, kitesurfen, paardrijden, balsporten, landzeilen en het mooiste zandkasteel van de wereld maken.

Texel is uitermate geschikt voor watersporten zoals zeilen, surfen, kanoën en vliegeren. Deze sporten mogen gedaan worden bij paal 9 tot 17, 19 tot 22, 27 tot 28 en 32 tot 33. De nog spannende watersporten zoals blokarten, kitebuggiën, kitesurfen en vliegeren met meerdere lijnen mogen gedaan worden ten noorden van paal 28 tot 32 en tussen paal 17 en 10. Op het strand tref je verschillende watersportscholen. Je kunt hier les krijgen maar ook materiaal huren.

Op Texel zijn ook zeer rustige stranden te vinden. Bijvoorbeeld ter hoogte van de Slufter en de Muy is het lekker rustig met een prachtige natuur. Wanneer je ons terrein afloopt en je neemt de Pelikaanweg richting het strand, dan loop je rechtdoor de duinen in om vervolgens op een heel rustig deel van het strand te komen. Het is eigenlijk ons privéstrand, want in alle jaargetijden is het er zo goed als leeg. De bewaakte stranden van bijvoorbeeld Paal 17 en in De Koog zijn natuurlijk wel een stuk drukker, maar er zijn dan ook strandpaviljoenen. Een aantal strandpaviljoenen is overigens het hele jaar open. Surf hiervoor even naar:
http://strandpaviljoenoptexel.nl

Alle stranden zijn goed te bereiken met de auto of fiets. Het parkeren bij de stranden is gelukkig overal gratis. Op de meeste stranden van Texel zijn honden welkom. Het is alleen wel zo dat in bepaalde gebieden de honden aangelijnd moeten zijn. Bijvoorbeeld op de bewaakte stranden en het naaktstrand bij Den Hoorn en De Cocksdorp.

Wil je gaan zwemmen of baden in de Noordzee? Kijk dan eerst naar de vlag of het wel veilig is om de zee in te gaan. Een rode vlag betekent verboden om de zee in te gaan, een gele vlag betekent gevaarlijk om te zwemmen en een witte vlak met een vraagteken betekent dat er een kind is vermist of gevonden. Luchtbedden en zwembanden zijn verboden om mee in de zee te gaan.

De strandposten zijn geopend vanaf de eerste week juni tot de eerste week van september van 09.00 tot 18.00 uur. De strandwachten zijn actief bij de strandslagen 19, 20, 21 (De Koog) en 28 (De Cocksdorp) en bij paal 9, 12, 15 en 17. De badmeesters zijn te herkennen door de oranje shirts met de tekst ‘Strandbewaking Texel’.

Texel kent twee naaktstranden, te weten bij paal 9 (De Hors) en paal 27 (Slufter). Deze stranden zijn onbewaakt.