Musea op Texel

Ecomare

Ecomare is een natuurmuseum, een zeehondenopvang, een zeeaquarium en een vogelopvang. Het complex ligt midden in het Nationaal Park Duinen van Texel, vlakbij de Californiëweg en Strandpaal 17. Via Ecomare kun je ook het duinpark bezoeken. Je kunt er uren rondstruinen en van alles te weten komen over de natuur van de wadden en de Noordzee.

http://www.ecomare.nl

Cultuurhistorisch Museum Texel

Het museum geeft een veelzijdig beeld van het leven op Texel in het verleden. Elk jaar wordt een van de centrale thema’s Akkerbouw, Weidebouw, Bloembollenteelt of Vervoer in steeds andere gedaante prominent gepresenteerd.

http://www.cultuurmuseumtexel.nl/

De Eilandgalerij

Al in 1978 nam beeldend kunstenaar Niek Welboren het initiatief om de voormalige buurtschool van Zuid Eierland een kunstzinnige bestemming te geven en eigenhandig om te toveren tot een “Eiland voor Kunst”. Het is inmiddels een levenswerk geworden. De sfeervolle ambiance van het monumentale gebouw en de mooie beeldentuin, waar vanaf het voorjaar keramische sculpturen in een natuurlijke omgeving worden getoond, is zonder meer uniek.

http://www.eilandgalerij.nl/

Kaap Skil

Dit is het museum van jutters en zeelui, die graag vertellen over hun vondsten en avonturen op het strand. Ook krijg je er een kijkje in het leven van Texelse vissersfamilies, oude zeerotten geven regelmatig demonstraties touwslaan en visroken en je komt van alles te weten over de Rede van Texel, de roemruchte VOC en zeehelden als Michiel de Ruyter, die ooit kind aan huis waren in Oudeschild. Neem plaats in een ‘eeuwenoude’ duikboot en beleef hoe het in de 19e eeuw is geweest om met zo’n gevaarte in de Waddenzee af te dalen, op zoek naar een met rijkdommen beladen wrak.

https://www.kaapskil.nl/

Luchtvaart & Oorlogsmuseum

In het Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel vind je meer informatie over de Georgische Opstand en ook over de lange vlieghistorie van het eiland. Vlieg door de luchtvaarthistorie en zie de oorlogsherinneringen van Texel. Laat u meevoeren langs de vele objecten, modellen, foto’s en teksten en bekijk de videovoorstellingen.

http://www.lomt.nl

Oudheidkamer

Breng ook een bezoekje aan de Texelse Oudheidkamer. Dit leuke museum is gevestigd in het centrum van Den Burg. Het kleine museum is ingericht met gebruiksartikelen en meubels uit vroegere tijden. In de tuin is ook nog een leuke attractie namelijk de kleinste kruidentuin van Nederland.

http://www.oudheidkamertexel.nl/

Schipbreuk en Juttersmuseum Flora

Beleef de stoere wereld van het strandjutten, het loods- en reddingwezen en de visserij.
Je ziet hier een bonte verzameling voorwerpen die in de afgelopen 75 jaar is aangespoeld op het strand van Texel. Het grote aantal gekke, grappige en leuke en bijzondere attributen zal u verbazen. Ook vele bijzondere voorwerpen die zijn opgevist door Texelse Noordzeevissers, zelfs heuse vliegtuigmotoren! Er is een leuke speeltuin voor de kinderen: met een speeltoren en een kabelbaan van 30 meter lang! Ook kunnen de kinderen op speurtocht door het museum én je mag in een echte reddingscapsule.

http://www.juttersflora.nl

Vuurtoren

Na een trap van 153 treden wacht een schitterend uitzicht over de Noordzee, Waddenzee, het noordelijk deel van het eiland en het nabijgelegen Vlieland. Voor het beklimmen van de zes steile wenteltrappen is een redelijke basisconditie noodzakelijk.

http://www.vuurtorentexel.nl/

Kaasboerderij

Al meer dan 35 jaar wordt op kaasboerderij Wezenspyk de heerlijke Texelse koeien-, schapen-, en geitenkaas gemaakt. Deze kazen vallen geregeld in de prijzen. Neem een kijkje bij het ambachtelijk kaasmaken en volg het Landschapspad naar het Schapenmuseum. Proef de smaak van onze kazen in de boerderijwinkel en geniet van een kopje koffie in het Kaascafé.

https://www.wezenspyk.nl