Dorpen op Texel

Op Texel zijn zeven verschillende dorpen. Ze zijn heel divers en zeker de moeite waard om allemaal te bezoeken. Hieronder wat meer informatie.

Den Burg

Den Burg is de hoofdplaats en het stadscentrum van Texel, waar ook het gemeentehuis en de meeste winkels en voorzieningen te vinden zijn. Je krijgt hier inderdaad het gevoel een stad te bezoeken, vooral als je naar de straten en de huizen kijkt. De naam van het dorp zegt het al: hier heeft vroeger een burcht gestaan, althans een woonoord omgeven door een wal met gracht. De gracht werd in 1902 drooggelegd en de wal werd geleidelijk aan ook bebouwd met huizen, maar het verleden leeft nog voort in de straatnamen en het patroon van de straten, die in het centrum in vorm van een cirkel rondom de Groeneplaats in hartje dorp lopen.

De Burg ligt midden op het eiland en er wonen ongeveer 7000 mensen. Vind je het leuk om te shoppen dan is Den Burg het meeste geschikte dorp op Texel om dit te doen. Het centrum bestaat uit vier straten – allemaal voetgangersgebied – die samen uitkomen op de Stenen Plaats. De Gravenstraat is de uitgaansstraat van Den Burg met veel leuke bars, terrasjes en restaurants. Den Burg heeft ook een zwembad en een bioscoop met twee zalen. Iedere maandag is er een markt in het centrum.

De Koog

De Koog ligt direct aan de Noordzee en glorieert vandaag de dag vooral als badplaats. In het centrum van dit vroegere vissersdorp vormt de Hervormde Kerk, van oorsprong een uit 1415 stammende kapel, en het huis ernaast het laatste restant van het dorp van voor 1900. De Koog ligt prachtig tussen duinen, bos en strand. In het dorp wonen ongeveer 1300 mensen. In de zomer is het er heel druk met toeristen, zeker ook op het strand. De Koog is een leuke plaats voor jongeren omdat er veel uitgaansgelegenheden zijn. Bijna alle winkels, cafés en restaurants liggen aan de Dorpsstraat. Vroeger was De Koog een vissersdorp.

De Cocksdorp

De Cocksdorp is ontstaan in 1835 en ligt helemaal in het noordelijkste puntje van Texel. Het rustige en fraaie dorpje ligt vlakbij de vuurtoren en heeft slechts 600 inwoners. Rondom De Cocksdorp tref je prachtige natuurgebieden zoals De Slufter, De Eierlandse Duinen en De Krim. Voor natuurliefhebbers is De Cocksdorp dus de plaats om te blijven overnachten. Vanuit Cocksdorp is er speciaal voor voetgangers een veerdienst naar Vlieland. Deze boot vaart alleen in de zomermaanden.

Oudeschild

Oudeschild ligt helemaal aan de oostkant van Texel en heeft ongeveer 1300 inwoners. Oudeschild heeft de enige haven van Texel en is dan ook de thuishaven van de vissersvloot. Op vrijdag keert deze vloot terug en dan is het extra leuk in de haven. Het is zeer de moeite waard om een bezoekje te brengen aan de haven van Oudeschild, waar een aantal geweldige visrestaurants zijn gevestigd. Vanuit de haven kun je geweldige boottochten over de Waddenzee maken om vis te vangen en zeehonden te spotten.

Den Hoorn

Het schilderachtige plaatsje Den Hoorn met ongeveer 1000 inwoners ligt helemaal in het zuiden van Texel. Het huidige dorpje werd door de bewoners van het oude Den Hoorn hier opgebouwd nadat hun meer zuidoostelijk ge legen woonplaats in 1398 door de Friezen was verwoest. Het heeft een karakteristiek hervormd kerkje met de smalle witte toren uit 1425 met een oude begraafplaats. Rondom Den Hoorn tref je in het voorjaar prachtige bloemen zoals tulpen en narcissen. Wil je lekker eten, dan is Den Hoorn een echte aanrader, want er zijn enkele zeer goede restaurants. Den Hoorn is een rustige, mooie plaats en dus ideaal voor rustzoekers.

Oosterend

Oosterend ligt vlakbij de Waddenzee en is misschien wel het mooiste dorp van Texel. In dit dorpje wonen ongeveer 1200 mensen. De Tesselaars noemen dit dorp Jeruzalem. Het is gebouwd rond de oudste kerk van Texel, die eens aan Sint Maarten gewijd was. Het oudste deel van de kerk dateert waarschijnlijk uit de 12e eeuw. Het dorp heeft prachtige straten en is de moeite waard om te bezoeken.

De Waal

De Waal is het kleinste dorp van Texel. Het dorp ligt in het midden van het eiland en is gebouwd op een keileemopstuwing uit de ijstijd. Voordat dit gebied definitief was ingepolderd, had de zee er vrij spel. Tot 1613 lag het dorp, dat nu ruim 400 inwoners telt, aan zee. In het dorp heerst nog altijd de sfeer van vroeger tijden. Er komen veel weidevogels voor en ’s winters kan er al snel worden geschaatst op de ondiepe watertjes.