Weer & Klimaat

Bent u een echte zo’n liefhebber en vraagt u zich af waar u in Nederland moet zijn om de meeste zonneschijn te vinden? Dan is Texel een hele goede plek! Het klimaat op Texel is mild en aangenaam. Het goede nieuws is ook dat het op Texel minder regent dan op het vaste land omdat de wolken simpelweg worden weggewaaid. Texel is dus het gehele jaar door een fijne vakantiebestemming. De zon schijnt er ook veel vaker dan in de rest van Nederland. In mei is er bijvoorbeeld gemiddeld 15 uur meer zon dan op het vasteland. Texel kan rekenen op gemiddeld 1750 uren zon per jaar, terwijl het oosten van het land het moet doen met zo’n 1500 zonuren. Het verschil is met name groot in het voorjaar en de vroege zomer.

De zon schijnt het meest boven Texel omdat de wind het meest uit westelijke richting waait. Hierdoor worden de wolken snel over de relatief smalle kuststrook gejaagd.  Overigens blijkt uit de KNMI-statistieken dat de maand mei in Nederland de zonnigste maand is en dat het zuidpuntje van Texel en het uiterste noorden van Noord-Holland de meeste zonuren vangen. Het relatief koude zeewater zorgt er vooral in de lente voor dat er minder wolken ontstaan terwijl in het binnenland dan stapelwolken voorkomen.

Onze specifieke plek, ruwweg tussen Den Hoorn en De Koog, is bijzonder. Het ligt als het ware verscholen achter de duinen en achter het bos, dat als een groot windscherm fungeert. Hierdoor passeert de zeewind altijd hoog over onze plek en is het meestal zo goed als windstil. Dit in tegenstelling tot de andere kant van het eiland, waar het heel vaak waait. Op onze plek voelen de zonnestralen door het gebrek aan wind vroeg in het voorjaar al behaaglijk warm aan.